Tags: rejsebeskrivelse bosnien-hercegovina,       Rejsebeskrivelse fra Bosnien-Hercegovina, busrejser , mostar

 Tilbage til  Forsiden                                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                  

 Dette er en rejse, som gik til 4 Balkanlande - Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Slovenien. Ønsker du at læse rejsebeskrivelsen fra begyndelsen af, så skal du gå til siden.............................................................................Kroatien

 

              

                                                                                                                      Den berømte bro Stari Most i Mostar. Blev næsten ødelagt under krigen.

Bosnien/Herzegovina

På en tur til Bosnien/Herzegovina besøgte vi bl.a. Mostar. Vejret var fint med solskin, da vi stod op.

Bussen kørte  kl. 8.05.

Vi var 8 gæster i bussen  + guiden. Der var 2 fra Østrien, 2 fra Spanien, 1 fra Indonesien og 1 fra Kina.

Vi kørte faktisk over grænsen til Bosnien-Hercegovina 2 gange, men den første gang var bare for at komme videre nordpå. Ved den 2. grænseovergang skulle vores pas skannes, men det sørgede guiden for.

Undervejs så vi nogle mure oppe på bjergskråningerne i Kroatien. De var der for at beskytte de saltfabrikker, der lå deroppe. Vi så også en masse østers- og muslingefarme ude i vandet.

Guiden fortalte også, at Kroatien planlægger at bygge en bro fra kysten over på halvøen, så de undgår at skulle over grænsen til Bosnien-Hercegovina. Det kan nemlig godt tage lang tid i højsæsonen i august måned at komme over grænsen. De har dog vist ikke nok penge til at fuldføre projektet, men vi så en enkelt søjle på den ene side og en stor kran på den anden side, og der var anlagt lidt vej, så måske ....

Vi kørte langs Neretva floden i lang tid, både inde i Kroatien og i Bosnien. Den er 200 km lang, og det meste af den løber i Bosnien, bl.a. gennem Mostar. Vi så bl.a. en masse vinmarker nede i dalen ved floden.

Det tog omkring 2 1/2 time at køre til Mostar i Bosnien. Der var dårlige veje i landet, især i starten, da vi kørte gennem små byer.

Fakta om Bosnien-Hercegovina:

Bosnien-Hercegovina er omkring 51.000 km2 - dvs. lidt større end Danmark - og har ca. 5 mio. indbyggere. Hovedstaden Sarajevo har omkring 400.000 indbyggere. 

Osmannerne havde stor indflydelse i den sydlige del af landet, som er Hercegovina.

Landet er ikke i EU, så det er ret fattigt. Man kan bruge både kroatiske Kuna og euro i landet, men de har også deres egen valuta, konvertible mark (Km).

Der er næsten 50% arbejdsløshed i landet.

Der er 3 præsidenter i landet, en for hver af de store befolkningsgrupper, som er følgende: Kroater (ca. 15%), bosniere (ca. 50%) og serbere (ca. 31%) De fleste kroater er katolikker, mange bosniere er muslimer, og serberne er ortodokse.


Både i Bosnien og i Kroatien er der store huse, fordi mange generationer bor sammen på grund af dårlig økonomi. Gennemsnitslønnen i Bosnien er 350 euro pr. måned, mens det er minimumslønnen i Kroatien, så der er lidt forskel. I Kroatien er gennemsnitslønnen 700 euro pr. måned.

Pensionen er ca. 300 euro pr. måned, i hvert fald i Kroatien, men det afhænger af lønnen, hvor meget man får. Mange sælger deres egne produkter i nogle boder for at tjene lidt ekstra. Der er rigtigt mange pensionister, blandt andet folk fra krigen.

Hvis man har et arbejde i 9 måneder, får man 75% i understøttelse i 3 måneder, men næsten ingen i turistindustrien arbejder så længe og kan derfor ikke få understøttelse. Derfor er der mange, der rejser væk, f.eks. Til Norge, Sverige, England eller Canada. De kan så sende penge til familien hjemme i Kroatien.

Vi parkerede ved St. Peter & Paul kirken. Vi gik ind for at se den, da vi kom tilbage fra byen. Den så ret ny ud. Den var flot, men anderledes. Der var en stor hvælving ved altertavlen. 

I nærheden af parkeringspladsen var der en del huse med skudhuller. Måske de har beholdt dem til minde om krigen. Mostar var den by, der blev hårdest ramt under krigen i Bosnien-Hercegovina.


             

     Skudhuller fra serbiske soldater sidder på ydermurene!                                   Byen Mostar bærer præg af mange muslimer.

 
Vi gik sammen med guiden ned til floden Neretvar, hvorfra man kunne se den berømte bro, Stari Most. Den blev bygget af osmannerne i 1566, af arkitekten Minar Hayruddi, og i mere end 400 år stod den som et af de mest betydningsfulde bygningsværker i Bosnien-Hercegovina. Den blev skudt i stykker af kroatisk morter- og kampvognsild fra de omkringliggende bjerge i 1993. I sommeren 2004 stod en tro kopi af broen færdig. Den er stadig flot - bare ikke 400 år gammel mere. Den blev UNESCO verdensarv i 2005.

 

             

                                                                                                                               Minareter ses overalt i byen

 

I en sidekanal til floden står en anden bro, der hedder Kriva Cuprija-broen og den er faktisk en forløber for den kendte gamle bro. Osmannerne ville gerne afprøve teknikken med at bygge en bro med en eneste bue inden de begyndte på den store bro, så denne mindre udgave blev bygget 8 år før – og den står stadig. Der gik vi hen, inden vi gik over den store bro, fordi det var bedre at tage billeder af den store bro fra den side.

 

Vi gik hen til broen Stari Most ad brolagte og smalle gader. Der var masse små butikker og restauranter, og også mange mennesker. Vi kunne se, det var et muslimsk område, for der var en del minareter, og nogle af kvinderne bar tørklæde eller niqab.

 

Vestsiden af floden er stærkt kroatisk domineret, og østsiden er bosnisk-muslimsk domineret.


Da vi kom over på den anden side af floden, gik vi videre ad de smalle gader til venstre. Der fandt vi en restaurant ved floden Neretva, hvor vi fik en champignonsuppe og lidt at drikke. Det var et hyggeligt sted, og det var dejligt at sidde i skyggen, for der var varmt.


Vi var inde i byen et par timer og kørte derefter til en anden lille hyggelig by, Pocitelj, en gammel middelalderby, som var belagt med brosten. Den var meget hyggelig og har altid tiltrukket forfattere, malere og digtere på grund af sin skønhed.

 

             

     Langs vejen sælges frugt, marmelade og honning.                                           Idyllyske Pocitelj

 

I byen gik vi op til en moske og til et udkigspunkt, hvor vi både kunne se en gammel kirke, moske og floden. Byen var i osmannisk stil. Hotel Kapetanovina kan anbefales, da den ligger med en flot udsigt over til den berømte bro og med kort afstand til centrum.

Vil du læse om turen til Montenegro, kan du klikke på Montenegro her ....................................................................................Montenegro


                                                                                     

                                                                                                                   Jytte og Bjørn Larsen

                                                                                                                               Aalborg

                                                                                                             

 Tilbage til  Forsiden