Tags: rejsebeskrivelse liechtenstein, vaduz,                   Rejsebeskrivelse, rejser liechtenstein

 Tilbage til

 Forsiden                                                                                             

                 

      Blik ud over Vaduz, hovedstaden i Liechtenstein, som har ca. 39000 indb.

 

Rejsebeskrivelse fra Liechtenstein 2020

 

Vi havde ønsket at besøge lilleputstaten Liechtenstein, og vi fandt ud af, at den nemmeste måde at gøre det på var ved at flyve til Zürich i Schweiz, for Liechtenstein har ikke nogen lufthavn. Men der går tog fra Zürich hovedbanegård til Sargans i nærheden af grænsen til Liechtenstein, og derfra går der bus til flere byer i Liechtenstein, bl.a. hovedstaden Vaduz. Derfor valgte vi den løsning.

 

Fakta om Liechtenstein

 

HOVEDSTAD: 

Vaduz

INDBYGGERTAL: 

34.000 (2007)

AREAL: 

160 km2 km²

OFFICIELT/OFFICIELLE SPROG: 

tysk (off.), alemannisk (tysk dialekt)

RELIGION: 

katolikker 80%, protestanter 7%, ukendt 9%, andre 4%

MØNTFOD: 

schweizerfranc

BEFOLKNINGSSAMMENSÆTNING: 

Liechtensteinere (efterkommere af alemannere) 62%, schweizere 15%, østrigere 7%, tyskere 3%, italienere 3%, andre 10%

 

Liechtenstein er et fyrstendømme i Alperne mellem Schweiz og Østrig, der strækker sig 25 km i længden og 12 km i bredden. Landet er kendt for sin produktion af frimærker og sin meget lempelige skattepolitik.

Liechtenstein er Europas eneste "dobbelt-indlandsstat" (en stat hvor man således skal krydse mindst to grænser for at komme til havet), og det eneste tysktalende land, der ikke har grænser direkte med Tyskland.

Fyrstendømmet er et konstitutionelt monarki. Liechtenstein har 11 kommuner. Hovedstaden er Vaduz,  hvor også fyrsten har til huse. Liechtenstein har verdens andet højeste bruttonationalprodukt pr. indbygger på 162.000 schweizerfranc (2006) svarende til ca. 570.000 danske kroner.

 

Liechtenstein består af en vestlig del, som omfatter Rhinens dal, og et østligt Alpeområde med bjergkamme på over 2000 m adskilt af højtliggende dale. Højeste punkt er Grauspitz (2599 m), som er del af bjerggruppen Rätikon. Klimaet er mildt med middeltemperaturer i januar på −1 °C og i juli på 21 °C. Vejret er til tider kraftigt påvirket af sydfra kommende fønvinde. 25% af arealet er opdyrket, 38% er græsgange og enge, og ca. 20% er dækket af skov.

                  

       Udsigt fra togturen mod Liechtenstein                                                             Fyrsten af Liechtenstein bor på et højtbeliggende slot    

                  

       Kommunekontoret i Vaduz                                                                                  Kunst prydede områderne

                 

       Gågaden

                   

       St. Florin kirken

Af landets i alt 11 kommuner (Gemeinden) ligger otte i Rhindalen. Her foregår også den største del af landbrugsproduktionen med majs, kartofler, byg, hvede og grøntsager som vigtige afgrøder; kvægavl finder sted på de alpine græsgange om sommeren. Under 2% er beskæftiget ved land- og skovbrug.

Liechtenstein har siden 2. Verdenskrig udviklet sig fra et landbrugssamfund til et højt industrialiseret land med en god økonomi hovedsagelig baseret på letindustri og turisme. Over halvdelen af arbejdsstyrken er beskæftiget med fremstillingsvirksomhed og handel.

Vigtige industriprodukter er elektronik- og metalvarer, præcisionsinstrumenter, tekstiler, keramik, fødevarer og farmaceutiske artikler. Fremstilling af frimærker er af stor økonomisk betydning. Arbejdsstyrken tæller ca. 29.000, heraf 13.900 udlændinge, hvoraf mange pendler daglig fra Tyskland, Schweiz og Østrig. Et lavt skatteniveau samt lempelige regler for selskabsoprettelse har foranlediget, at over 25.000 firmaer fra hele verden har forretningsadresse i Liechtenstein. Landet er i mønt- og toldunion med Schweiz, som også varetager Liechtensteins udenrigspolitik.

Officielt sprog og skriftsprog er standardtysk, mens folkesproget er en alemannisk dialekt. Fransk er første fremmedsprog.

Skolesystemet er præget af det begrænsede indbyggertal, idet der er under 2000 elever i grundskolen (1995-96). Den toårige førskole er frivillig. Den obligatoriske skolegang for 7-16-årige omfatter en femårig grundskole efterfulgt af en fireårig realskole eller alment erhvervsforberedende overbygning samt et frivilligt tiende skoleår. Gymnasiet kan påbegyndes efter grundskolen og er da otteårigt, men adgang kan også ske efter realskolen. De faglige uddannelser er lærlingeuddannelser med teoriundervisning i Schweiz. Der er intet universitet, og videregående uddannelse tilbydes i nabolandene, især Schweiz. Undervisningen er gratis på alle niveauer.

                 

                                                                                                                                 Smukke haveanlæg

Vi tog toget Sargans om formiddagen. Sargans ligger tæt på grænsen til Liechtenstein, og der skulle vi skifte til en bus. Turen med toget tog godt en time, og busturen bagefter til hovedstaden Vaduz tog ca. en halv time, så det var rimeligt nemt og hurtigt. Vi så både vinmarker, græsmarker og majs undervejs. Desuden var der masser af bjerge i det fjerne, endda også et med sne på toppen. Der var mange skyer, som dækkede for toppen en del steder.

Da vi ankom til Vaduz ved 11-tiden, gik vi først hen til den store katedral St. Florin . Den var rigtigt flot både udvendigt og indvendigt. Det er en nygotisk treskibet kirke opført i 1873.

 

Derefter gik vi ned gennem gågaden hen til en sti, som førte op til fyrstens slot. Det var en lidt stejl og lang sti, men det var ok, selvom det regnede lidt. Det tog knap en halv time at gå hele vejen op. Schloss Vaduz er den officielle residens for Liechtensteins regenter. Det er navngivet efter hovedstaden Vaduz og kan ses på lang afstand. Det går helt tilbage til 1200-tallet. Der er ikke offentlig adgang til slottet.

 

Vi gik tilbage ad den vej, man kører på. Da vi kom næsten ned, så vi vinmarker helt tæt på folks huse. Desuden så vi nogle store og dyre villaer, men der er også en del velhavende mennesker i Liechtenstein. Nogle steder havde de palmer i haven, så der bliver nok ikke ret meget frostvejr om vinteren. Vi så også det flotte rådhus.

 

Da vi kom hen til gågaden, satte vi os på et konditori, hvor vi fik en kop kaffe og et stykke lagkage. Det smagte godt.

 

Der var en del gæster i Vaduz, men dog ikke så mange, som der normalt ville være. Her mangler de også turister.                                                                          Mange velhaverboliger

 

Liechtenstein er et spændende land, og Vaduz er en flot by. Men 2 dage er nok til at se det vigtigste. 

 

                                                                                                              Jytte og Bjørn Larsen

                                                                                                                          Aalborg

                                                                                                             

 Tilbage til 

 Forsiden