Tags: Østersøen rundt Riis Rejser, Tallin, Nilles Rejser, ,       Rejsebeskrivelse fra Estland, Alexander Nevski Katedralen,

                           Tilbage til                                                                                                                                                                                                 

                    Forsiden                                                                                                                                                       Startsiden

 

Dette er en Østersø-rundrejse, som startede i  Danmark, videre til Sverige, Polen, Kaliningrad (Rusland), Litauen, Letland, Estland og via Stokholm (Sverige) hjem. Ønsker du at læse rejsebeskrivelsen fra begyndelsen af, så skal du gå til siden......

 ............... Kaliningrad                          

 

                     

                                                                                                                          Udsigt ud over Tallin

 Vi er kørt fra Polen, Kaliningrad (Rusland), Litauen, Letland og er nu inde i Estland.

 

Rejsebeskrivelse fra Estland 7.-9.8.2016

 

Søndag 7. august - Estland

 

Vi kørte afsted fra Riga i Letland mod Tallinn kl. 13.30. Der var 300 km, og der var meget skov på strækningen, især birketræer. Der kom et par byger undervejs.

 

Fakta om Estland:

 

Areal: 45.277 km2 (Danmark 43.000 km).

Indbyggertal: Ca. 1,3 mio (heraf 440.000 i Tallinn)

Befolkning: 61% estere, 26% russere, resten mange nationaliteter, bl.a. finner, især finske pensionister, for det er billigere at bo i Estland end i Finland.

 

Der er nogle steder i Estland, hvor der faktisk bor flere russere end estere, især i de østlige egne. Esterne og russerne lever nogenlunde fredeligt sammen og gifter sig også med hinanden, men nogle steder bor de i separate kvarterer, og der findes også russiske skoler, hvor børnene lærer russisk i stedet for lettisk. Regeringen har forsøgt at ændre det, men det er ikke lykkedes.

 

Vi ankom til vores hotel i Tallinn, Park Inn - et Radisson hotel, omkring kl. 18. Det ligger ikke ret langt fra den gamle bydel. Vi fik et dejligt værelse på 4. etage.

 

Vi syntes ikke, at der var helt så mange forfaldne huse i Tallinn som i de øvrige baltiske lande, for Estland er det baltiske land, som er kommet længst efter sovjetstyret, og præsidenten gør meget for at gøre Estland til et nordisk land.

 

                                   

 

 

Der findes dog kvarterer i forstæderne, der er i dårlig stand, og hvor der er sociale problemer og alkoholisme.

 

Aftensmaden var buffet igen. Det var ok, selvom det ikke var så overdådigt som i Riga. Bagefter gik vi en tur i det gode vejr, for der var stadigvæk lyst. Tallinn er en flot og velbevaret middelalderby. 

 

Vi gik op til parlamentet og Aleksander Nevsky katedralen ikke ret langt fra hotellet. Det er en byzantisk kirke med 5 løgkupler med gyldne kors, som står højt hævet over Tallinn i nærheden af bymuren. Den er bygget mellem 1894 og 1900, dvs. mens Estland var en del af tsarens Rusland. I mellemkrigstiden var der planer om at rive kirken ned, men planerne blev aldrig til virkelighed. Kirken var lukket under den tyske besættelse af Estland, men blev åbnet igen i 1945, og siden har den været midtpunkt for de russisk-ortodokse i hele landet. Siden Estlands uafhængighed er kirken blevet restaureret både udvendigt og indvendigt, og den er en af Tallins mest besøgte seværdigheder.

 

Mandag 8. august - Byrundtur i Tallinn

 

Vi skulle på byrundtur kl. halv 10, så vi havde masser af tid om morgenen. Derfor gik vi en lille tur i kvarteret efter morgenmaden. Det var sjovt at se de mange træhuse i forskellige farver, nogen af dem renoveret, mens andre så ret forfaldne ud og manglede maling.

 

Et par fra gruppen, Vibeke og Poul, som vi også snakkede en del med, skulle ikke med på byrundturen, for de skulle ud at se Vibekes oldefars grav, som var i en by 2 timers kørsel fra Tallinn. Han var tysker, og de havde fundet ud af, hvor hans grav var, da de var gået i gang med slægtsforskning. Det var meget sjovt. De havde dog set graven før.

 

Kl. halv 10 kørte vi afsted sammen med en ny lokalguide, Kylle. Hun havde lært dansk på det danske institut i Tallinn. Hun var god til det. Vi kørte først ud til en stor park i udkanten af byen, hvor der var et flot barokslot, Kadriorg slot, med en symmetrisk have med flotte sommerblomster. Det blev bygget af tsar Peter den Store, som ønskede sig en sommerresidens i Tallinn. 

 

I 1930'erne var slottet residens for Estlands præsident, men i dag er det museum for udenlandsk kunst. 

 

Præsidentpaladset ligger også i parken. Præsidentens 2. periode udløber snart, så der skal være præsidentvalg sidst i august. En præsident kan sidde 2 perioder, dvs. 8 år i alt.

 

Dernæst kørte vi hen til Sangfestivalpladsen, hvor der er sangfestival hver 5. år. Der kan være 20.000 mennesker på scenen. Det er kor fra mange forskellige lande, som holder festival i 2 dage i juli måned. Nogle gange er der 150.000 tilskuere, som også synger med. Folk i de baltiske lande har altid været glade for at synge, og i slutningen af 1980'erne brugte esterne, letterne og litauerne deres stolte sangtradition til at holde sammen i deres fredelige kamp for frihed. For det var ellers forbudt at synge deres egne sange i Sovjettiden.

 

Det var næppe sangen i sig selv, der gav dem friheden tilbage. Men sangen var i høj grad med til at værne om sprog og national identitet under den lange sovjetiske besættelse. Og ikke mindst, da balterne i slutningen af 1980'erne blev mere og mere stålsatte og ville ud af Sovjetunionen, blev sangen symbol på deres frihedstrang. Derfor kaldes landenes løsrivelse "den syngende revolution".

 

Ligesom de 2 andre baltiske lande var Estland frit fra 1918 indtil 1940. 

I 1940 blev landet besat af Sovjetunionen og i 1941 af Tyskland.

I 1944 trængte Sovjetunionen Tyskland ud og besatte igen Estland.

 

Besættelsen varede indtil 1991. Modsat situationen i Vilnius i Litauen og Riga i Letland kom det aldrig til blodsudgydelser, så det var heldigt.                                                                                                                                                                 Sangfestivalpladsen

                                                                                                                                                                            

Estland er det baltiske land, som er kommet længst med fremskridt siden friheden. Det er jo også det land, der har flest forbindelser til Norden, især Finland. Der sejler færge til Finland flere gange om dagen, og det tager kun et par timer. Der er også mange estere, som arbejder i Finland i løbet af ugen og så tager hjem i weekenden, i hvert fald over 50.000. Det er dog problematisk, for det er de dygtigste, som arbejder i udlandet på grund af en bedre løn.

 

I Estland er en gennemsnitlig månedsløn på ca. 1000 euro efter skat, mens den er over dobbelt så stor i f.eks. Finland.

 

Efter rundturen i bus kørte vi hen til den gamle bydel, hvor vi startede med at se Aleksander Nevsky katedralen, som vi også så aftenen før. I dag var vi også inde i den. Der var rigtigt mange ikoner. Der var en lille gudstjeneste derinde. Der er ingen bænke i de ortodokse kirker - folk står op under gudstjenesten.

 

                      

           Den smukke Aleksander Nevsky katedral

 

Gaderne i den gamle bydel er med brosten, så man skulle se sig for, og i dag skulle man se sig ekstra for, for der var orienteringsløb derinde, så der kom hele tiden løbere i en vældig fart. Man skulle faktisk passe på ikke at blive væltet af en løber, for der var rigtigt mange turister. Bjørn så 2 løbere støde sammen ved et hjørne, og de var også ved at vælte en gammel dame.

 

Bagefter gik vi hen til et par flotte udkigspunkter, hvorfra man bl.a. kunne se nogle krydstogtskibe i det fjerne. Der kommer mange krydstogtskibe til Tallinn om sommeren.

 

Vi så også et mindesmærke for Dannebrog det sted, hvor legenden siger, at det faldt ned i 1219, da Danmark fik herredømmet over Tallinn og det nordlige Estland. Danmark havde landet indtil 1346, da Valdemar Atterdag solgte landet til Den tyske Orden, fordi Danmark havde hårdt brug for pengene.

 

                 

      Hvor Dannebrog faldt ned i 1219!                            

 

Vi så flere forskellige kirker og endte nede på Rådhuspladsen, hvor der var rigtigt mange cafeer, hvor folk sad og hyggede sig. Vi valgte at gå væk fra mylderet og ned i en af de store parker, hvor vi nød et par sandwich i det gode vejr. Der var godt 20 grader og solskin en del af tiden. Sidst på eftermiddagen gik vi tilbage til hotellet og lavede en kop kaffe på værelset.

 

Der er længe lyst her, så efter aftensmaden gik vi en tur op i den gamle by igen. Det var meget nemmere at færdes her nu, for alle løberne var væk, og også de fleste turister. Der var dejligt lunt.

 

Tirsdag 9. august - Tallinn + sejltur til Stokholm

 

Efter morgenmaden pakkede vi vores kufferter, for de skulle sættes i bussen, inden vi gik ud på egen hånd det meste af dagen, inden vi skulle sejle til Stokholm om aftenen.

 

Det var overskyet, da vi gik op i den gamle by, og der kom også en enkelt byge, men det klarede hurtigt op. Der var ca. 18 grader.

 

Vi gik en tur gennem den gamle by, hvor vi købte lidt pizza og brød. Vi havnede nede i den park, som vi var inde i dagen før. Der satte vi os og nød solen, som var kommet frem.

 

                             

                                                                                       Skulptur i en park

 

Vi gik tilbage til hotellet ca. kl. 1. Der mødte vi nogle af de andre, som sad og nød solen udenfor. Vi satte os også der og snakkede med dem, og efterhånden kom der flere og flere fra gruppen og satte sig.

 

Vi kørte ned til færgen lidt før 4 og kunne gå ombord med det samme. Skibet hed M/S Romantico fra Tallink Silja Line og var rigtigt flot og moderne. Vi havde fået en køje på dæk 8.

 

Vi skulle spise allerede kl. 17.30. Det var en overdådig buffet, vi fik, med vin og øl ad libitum. Vi kunne spise indtil kl. 19.45, for derefter kom der et nyt hold.

 

Vi satte os sammen med nogle af de andre bagefter og fik en drink, inden vi gik i seng. Der var forskellig underholdning, som vi hørte lidt af. Skibet vippede lidt, for det havde blæst en del i løbet af dagen, men vi havde taget en søsygetablet, så vi blev ikke søsyge.

 

 Østersø rundrejsen fortsætter nu til Sverige, hvis du ønsker at gå direkte dertil, kan du klikke på linket her Sverige og derfra gå ind i rejsebeskrivelse.  

 

 

                                                                                                            Jytte og Bjørn Larsen

                                                                                                                      Aalborg

                                                                                                             

 

       Tilbage til                                                                                                                                                                                                        Tilbage til    

 Forsiden                                                                                                                                                                                            Startsiden