Tags: rejsebeskrivelse,                           Rejsebeskrivelse Wales

 Tilbage til                                                                                             

 FORSIDEN                                                                                                                                                                                

 

                      

 

 

Rejsebeskrivelse fra Wales august 2022

 

I forbindelse med en 11-dages busrundrejse med Nilles til England, Skotland og Wales, kom vi på slutningen af turen til Wales. Turen til Wales startede i Chester i England tæt på grænsen til Nordwales.

 

Der var gråvejr, da vi kørte afsted kl. halv 9. Vi kørte til Nordwales  til en by på øen Anglesey som havde et walisisk navn, som var meget langt og umuligt at udtale. Det engelske navn er en lang sætning. Vi fandt ud af, at vi havde været der før, nemlig da vi skulle til Irland.

 

   

    Via en bro over til Angelsey

 

Wales grænser op til England mod øst, det irske hav mod nord og vest og Bristolkanalen mod syd. Hovedstaden hedder Cardiff.

 

Walisisk er et svært sprog, og skotter og walisere kan ikke forstå hinanden. Ca. halvdelen af befolkningen snakker næsten kun walisisk.

 

   

    Byen på øen Anglesey som havde et walisisk navn, som var meget langt og umuligt at udtale. Slutningen på navnet hedder  ..gogogoch.

    Det står på engelsk nedenunder.

 

Der bor godt 3 mio. mennesker i Wales. Den sydlige del er mere tæt befolket end Nordwales. Wales blev en union med England i 1500-tallet. De har deres eget parlament. Der har ikke været så mange gnidninger mellem England og Wales som mellem England og Skotland.

 

Der er mange vindmøller i havet ud for Wales.

 

Der er også en del badestrande. Vi kom forbi nogle, hvor folk var ude at bade, selvom der ikke var særligt varmt, kun 18 grader. Der lå også nogle feriebyer langs kysten.

 

Da vi kørte ud på øen Anglesey, var der lavvande. Tidevands forskellen er mellem 7-9 m. Broen til øen er fra 1820 og blev bygget af Thomas Telford.

 

Levestandarden i Wales er lavere end i resten af England. Wales ønskede ikke at forlade EU.

 

Efter besøget på Anglesey kørte vi til byen Caernarforn, hvor Wales' største borg troner over havnen og den gamle bydel. Det er her på borgen, at titlen Prinsen af Wales blev opfundet, og det er her, kroningen af prinsen vil finde sted. Medens vi var i byen regnede det desværre lidt, så det var en lidt våd og kold fornøjelse.

 

      

  Mildt klima (golfstrømmen) giver gode betingelser for flere slags palmer. Typisk med små forhaver med mur foran. Fra byen med det lange navn.

  

   Byen Caernarfon i Gwynedd

           

 Caernarfon Castle (walisisk Castell Caernarfon) er en middelalder fæstning i Caernarfon i Gwynedd i det nordvestlige Wales. Borgen ejes af Cadw, der er den walisiske regerings organisation til at bevaring af historiske bygninger. Allerede i 1000-tallet stod en motte-and-baileyfæstning i byen. Den stod til 1283, da den engelsk kong Edvard 1. begyndte at erstatte den med den nuværende fæstning i sten. Kongens by og fæstning var administrativt centrum for Nordwales, og derfor blev forsvarsværkerne store og kraftige. De blev lavet som en forbindelse mellem Caernarfons romerske by og det romerske fort i Segontium tæt ved.

Mens slottet blev bygget, blev bymuren bygget omkring Caernarfon. Den kostede mellem 20.000 og 25.000£ og stod færdig i 1330. Caernarfon Castles ser udefra næsten intakt, men der er ikke bygninger inden for murene, og mange byggeplaner blev aldrig fuldført. Byen og slottet blev angrebet i 1294 og erobret af Madog ap Llywelyn, der anførte et oprør mod englænderne. Caernarfon blev generobret året efter. Under Glyndwroprøret i 1400–1415 blev slottet belejret. Da Tudordynastiet overtog den engelske trone, blev spændingerne mellem waliserne og englænderne mindre, og borge blev mindre vigtige. Derfor begyndte Caernarfon Castle at forfalde.

På trods af manglerne blev Caernarfon Castle brugt af kavalererne under den engelske borgerkrig, og det blev belejret tre gange af rundhovederne. Det var sidste gang, at slottet blev brugt i krig. Helt til 1800-tallet fik det lov at forfalde, før staten bekostede reparationer. Både i 1911 og 1969 blev slottet brugt til indsættelsen af prinsen af Wales. Det er en del af verdensarvsstedet "Kong Edvards borge og bymure i Gwynedd".

           

   Gammel Bentley fra 1940'erne.                                                                       Læg mærke til det spidse hjørnehus.

 

  

   Typisk walisisk landskab med græssende får, stendiger og bølgende klippelandskab.

 

Derefter kørte vi over passet i Snowdonia National park. Der var flot, og det klarede op efter et stykke tid. Der var en del lyng, får og et kuperet landskab.

 

Det var meget interessant også at se en del af Wales i forbindelse med rundturen.

 

 

                                                                                                              Jytte og Bjørn Larsen

                                                                                                                          Aalborg

                                                                                                             

 Tilbage til 

 FORSIDEN